logo

Implantaten, hoe en wat

Als tandheelkundige oplossingen niet meer in beeld zijn, dan biedt implantologie u mogelijkheden die voorheen niet bestonden. Daarbij plaatst uw tandarts kunstmatige wortels, in feite is het een schroef, in uw kaak op de plaats waar eerst een van uw tanden en kiezen stond. Daar bovenop krijgt u dan een contructie, bijvoorbeeld een kroon, brug of prothese. Let wel: niet op elke plaats waar voorheen tanden en kiezen zaten, worden implantaten geplaatst. Voor het dragen van een prothese kan worden volstaan met twee of vier implantaten.

De implantaten zijn meestal gemaakt van zuiver titanium, dat al dan niet is voorzien van een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten. Ze worden onder plaatselijke verdoving geplaatst en nadat het implantaat is vastgegroeid in het bot, kunnen we een ververvanging maken voor de verloren tand of tanden. Dat is bijvoorbeeld een kroon, een brug of een prothese. Implantaten kunnen zowel in de boven- als de onderkaak geplaatst worden.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer worden implantaten toegepast?

  Een implantaat kan in verschillende situaties worden toegepast:

  • Bij het ontbreken van een tand of kies
  • Bij het ontbreken van meer tanden en/of kiezen
  • Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen

  We beperken ons tot de bespreking van de laatste situatie. Hierbij gaat het om het plaatsen van een volledig kunstgebit over de implantaten. Voor deze oplossing wordt vaak gekozen als het maken van een normale gebitsprothese wel mogelijk is, maar niet het door u gewenste resultaat geeft. Wanneer u al geruime tijd een kunstgebit draagt, blijft de onderkaak slinken. Dit heeft tot gevolg dat de onderkaak steeds minder hoog wordt, waardoor het kunstgebit steeds losser gaat zitten. Het kunstgebit schuift over het tandvlees en het kaakbot eronder. Dit gebeurt vooral tijdens het eten en veroorzaakt dan een vervelende pijn. Uw tandarts of tandprotheticus kan tijdens de controle beoordelen of vervanging, aanpassing, dan wel het plaatsen van implantaten noodzakelijk is.

 • Welke voorwaarden gelden voor plaatsing van implantaten?

  Bij vrijwel iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen. Om dit succesvol te kunnen doen, moet echter wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • Er moet genoeg kaakbot aanwezig zijn voor de verankering van het implantaat
  • Het kaakbot moet gezond zijn
  • Het tandvlees moet gezond zijn
  • U moet gezond zijn

  Vervolgens dient u de implantaten en het daarop bevestigde kunstgebit goed te reinigen! De toepassing van implantaten is bij niet-rokers succesvoller dan bij mensen die roken. ook overmatig alcoholgebruik heeft een nadelige invloed op het proces.

  Er zijn verschillende behandelingen en implantaatsystemen voorhanden. U kunt uiteraard een afspraak maken bij een van onze 4Dental-vestigingen, zodat wij de diverse mogelijkheden met u kunnen bespreken. Kijk op onze locatiepagina voor de dichtstbijzijnde vestiging bij u in de buurt.